Harry Potter Magical Wand Cassie's lovely books: RECENZE: Eleanor and Park

9. listopadu 2013

RECENZE: Eleanor and Park



Autor: Rainbow Rowell
Série: není/samostatná kniha
Nakladatelství: (já mám) St. Martin's Press
Počet stran: 328
:Anotace: Odehrávající se v průběhu školního roku , v roce 1986. Eleanor a Park je příběh o dvou ztracených existencích - chytrých dost na to, aby věděli, že první láska nikdy nevydrží, ale odvážných a natolik zoufalých to zkusit. Když Eleanor potká Parka, vzpomenete si na svoji první lásku - a jak těžce vás to stáhlo dolů.









‘They’re in love …’ Mr Stessman said, clutching his heart.
‘They don’t even know each other,’ she said.
‘It was love at first sight.’
‘It was “Oh my God, he’s so cute” at first sight. If Shakespeare wanted you to believe they were in love, he wouldn’t tell you in almost the very first scene that Romeo was hung up on Rosaline … It’s Shakespeare making fun of love,’ she said.

Ne, tohle nebyla láska na první pohled. Tahle dvojice k tomu ještě potřebovala školní autobus. Začalo to krok po krůčku. Nejdříve jen pouhým nevinným nabídnutím místa vedle sebe, pak se to po chvilce zvrtlo ve čtení komiksů a nakonec v začínající konverzace. A to vše v jednom školním autobusu v Nebrasce.

Eleanor. Příliš velká, červené vlasy, špatné oblečení. Je z chudé rodiny a její otčím je šílený a rozzuřený alkoholik. Matka s tím nice nedělá a předstírá, že je všechno v pořádku. A ostatní sourozenci už ani tolik otčíma nenávidí. Ve škole ji jenom pomlouvají. Dostala dokonce i přezdívku - Big Red.

Park. Syn veterána z Vietnamu a korejky. Často o něm říkají, že je gay. Není moc vysoký. Rád si čte komiksy.
“Bono met his wife in high school," Park says.

"So did Jerry Lee Lewis," Eleanor answers.
"I’m not kidding," he says.
"You should be," she says, "we’re sixteen."
"What about Romeo and Juliet?"
"Shallow, confused," then dead.
"I love you, Park says.
"Wherefore art thou," Eleanor answers.
"I’m not kidding," he says.
"You should be.” 

Ostatní postavy už skoro ani zmíněné nejsou. Spíše je to o nich dvou. Kniha je z pohledu Elanor, ale i Parka, takže se rozhodně dozvíte něco více o obou. Nejdříve jsem se toho bála, že to možná bude trochu divné, jako u Rekviem. Ne, že by to tam bylo špatné, ale prostě, mně osobně trvalo celkem dlouho, než jsem to vstřebala. Tady se toho bát nemusíte. Hned po pár stránkách, už jsem tomu ani pořádně nevěnovala pozornost. Místo toho, aby jste sledovali jednoho člověka, sledujete jejich "rozhovor". Něco jako film, kde taky máte pohledy z více postav. Až na to, že je to v psané formě.

Nejen, že v knize uvidíte hodně komiksů, ale snad ještě více hudby. Jsou zde například: The Cure, Joy Division nebo The Smiths. 

Celkově .. ze začátku to pro mě bylo velmi pomalé tempo. Spíše jsem zvyklejší na horskou dráhu nebo aspoň závodní plavání, když už nic jiného. Po "pár" kapitolách jsem si už celkem zvykla a sžila se s tím, že to je takové skoro celou knihu. Málem bych jí dala i 4 hvězdičky, ale po všech uváženích .. tolik úžasných citátů, postavy, které si ještě pořád pamatuji, příběh, jenž mi utkvěl v paměti.. Je to přesně na hranici. A jedno slovo, kterým bych vystihla styl knihy? Adorable = rozkošné.

HODNOCENÍ:
        

2 komentáře:

Za každý komentář budu jen ráda :) Pokusím se odpovědět na všechny :)

“We read to know that we are not alone”