Harry Potter Magical Wand Cassie's lovely books: Filmová podoba týdne (5) - Hunger Games - Catching Fire

27. listopadu 2013

Filmová podoba týdne (5) - Hunger Games - Catching Fire



Jedná se o meme jehož autorem je Niklaus. Cílem tohoto meme je každý týden uveřejnit nějaký film/seriál, který je podle knihy.

Hunger Games - Catching Fire

Režisér filmu:
Francis Lawrence

Hrají:

Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson, Liam Hemsworth, 

Elizabeth Banks, Stanley Tucci, Donald Sutherland

Trailer:



Můj názor:
spoilery, pokud jste nečetli knihu

Když to začínalo, byla jsem z toho tak nadšená, že jsem se skoro doopravdy a ne jen literárně zadusila popcornem. A scéna u které jsem se asi nejvíc smála byla ta výtahová, kterou můžete vidět níže.

Úplný začátek filmu se mi líbil ještě více než jsem čekala, vzhledem k tomu, že v knize je to spíše naopak. Scéna, kdy měli Katniss s Peetou vysutpovat před televizí. Scéna s Hurikánem. Scéna se Snowem u ní doma.

A po celou dobu filmu byla úžasná atmosféra. Smutná, dech beroucí, napínavá .. Pokaždé, když už uplynulo více minut jsem se bála, že to skončí. Pořád jsem se musela ujišťovat, že to ještě není možné, když se tohle a tamto nestalo.

Aréna byla přesně tak, jak jsem si ji představovala. I ten plyn .. když ho vypustili, úplně jsem zapomněla, koho to zabije. Byla jsem jako na jehlách. Málem jsem začala křičet ať utíkají, když to teprve Katniss chtěla vyzkoušet, co to dělá. To se povedlo.

Ještě před ní scéna s Cinnou, jak jí říká poslední slova, Katniss už skoro vyjíždí nahoru a těsně před Cinnu přímo před jejími oči zabíjí. U toho jsem málem brečela. Protože Cinna!

A když Cetkie vyvolávala jména těch, kteří půjdou do arény, bylo to smutnější než v knize. Te Cetkiin obličej .. I ta scéna, kdy vyhlásí Snow, že se bude vybírat již z existující řady vítězů. Ty jejich reakce ..

Scéna, kdy jeli do Kapitolu vlakem a viděli malby na zdi. Scéna, kdy Peeta požádal Katniss o to být aspoň přátelé. Ta samá scéna, kdy se jí zeptal, co je její oblíbená barva a ona mu řekla, že to přehnal.

Scéna při tréninku, kdy jí vyprávěli o soutěžících. Scéna, když se otočila potom, co zabila všechny překážky a oni všichni byli hned za sklem a tleskali ji.

Scéna, když měli turné a ten jeden muž zvedl ruku, ostatní se k němu přidali. Scéna, když Katniss měla svůj projev.

Scéna, když byli v živém přenosu s Ceasarem a všichni vítězové se chytli za ruce, když si stěžovali.

A vůbec všechny scény byly naprosto dokonalé.

Jediná volba herce, která se mi trochu nelíbila, byl tvůrce her. V mé mysli vypadal trochu jinak.

První díl mě zklamal a hodně. Bála jsem se, že to samé bude s druhým. Díky za výměnu režisérů. Vážně děkuji. Druhý díl je můj nejoblíbenější z Hunger Games a zkazit tenhle .. to by nebylo hezký.

Knihu dodrželi skoro do detailu. Akorát, čeho jsem si tam všimla, že to týdenní plánování svatby trochu vynechali. A taky Katniss tvůrce her u večírku prezidenta Snowa nedal hodinky.
Možná to bylo ještě lepší.

A když už jsme u šatů .. byly překrásné. Hlavně ten přechod mezi bílými svatebními do černého reprodrozda. Vážně kouzelné. Jak to jakoby vzplanulo.. tak nádherné.

Další z mála věcí, které mi tam chyběli, ale tentokrát tím trochu vadili je fakt, že ve filmu, neslyšíme ani jediné slovo o tom, že by 13. kraj mohl existovat před úplným koncem. V knize o tom byli úvahy. Uvažovalo se, že tam i zkusí utéct atd.

A ohledně toho těhotenství, v knize je na to brán ohled i v aréně, ve filmu se na to od té chvíle, co to řekli a přesto chtěli konat hry, zapomnělo.

V knize byla také Katniss ohledně toho milostného trojúhelníku více nerozhodná. Za to ve filmu to byla jasná volba - Hurikán.

Zkusme se teď na to ale podívat z pohledu toho, kdo nečetl knihu.
Když jsem byla v sobotu v kině s přáteli, tak stručně: jediná jsem to četla. Po skončení filmu, jsem hned musela převyprávět, o čem že to bylo. Co například znamenala věta: Pamatuj, kdo je skutečný nepřítel. (Nechtějte to po mně v přesném znění ) Jestli to mysleli ironicky a nebo jak a kdo že ten nepřítel byl.
Samozřejmě se to ale všem líbilo. Už jen kvůli kostýmům jste si to museli zamilovat.

A ke konci, jak je ta scéna, když málem zabije Finnicka, Snow se začne radovat s tím, až už to udělá, ale pak jí Finnick řekne ať si pamatuje, kdo je ten pravý nepřítel a ona na něj přestane mířit, šíp omotá drátem, vystřelí ho do oblohy, když jsou blesky, které ho trefí, začne letět ještě rychleji a najednou celá aréna vybuchne a začne se řítit dolů.

Je tam vážně hodně dobrých scén. A i takových, které jsou v dialogu skoro slovo od slova od knihy.

A ty výkony herců.. jedna z nejlepších filmových adaptací knihy.

A na závěr taková malá ukázka .. vidět to v kině, plynule celé ..  Nevím proč, ale tu scénu prostě miluju. Vítězové jí to fakt nechávali vyžrat .. což mě dostává k tomu, že ve filmu nezmínili, proč že to Katniss dělali.
samozřejmě v celém článku :D


unzip jennifer lawrence unhappy catching fire hunger games
jena malone hunger games elevator scene jennifer lawrence elevator hunger games catching fire
jenna malone elevator catching fire jena malone catching fire elevator
johanna catching fire elevator johanna hunger games elevator

7 komentářů:

  1. Odpovědi
    1. Byla :D Ještě hlavně kvůli tomu, že jsem si na ní nevzpomněla, než jsem ji uviděla :D

      Vymazat
  2. Teď se na film těším ještě víc :D

    OdpovědětVymazat
  3. Jo, jo, jo, úplně se vším souhlasím! :D ta výtahová scéna.. jejich reakce na oznámení Čtvrtoher.. Ani se nedá popsat, jak je to úžasný! Když Cetkie losovala, rozbrečelo mě to :D slzy jsem měla v očích víckrát, ale tohle už se vážně nedalo.. Cokoli teď vidím, připomene mi to HG a pořád z toho cituju věty (i když nechápu, jak si je můžu pamatovat :D), dokonce jsme dneska ve škole psali sloh a já psala charakteristiku Haymitche.. :D viděla jsem ten film jednou a už ho zbožňuju <3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já taky! A i tak mi pořád nepřipadá, že jsem to dostatečně vyjádřila a vůbec .. kdybych měla sepsat všechny scény, věci, detaily, které se mi tam líbily .. to bych jen tak nedopsala :D

      My máme taky za úkol charakteristiku (pořád opakujeme to samé učivo dokola, hrůza ..), ale většinou máme někoho ze spolužáků, rodiny apod. Jen tak si vybrat nemůžeme. Doufám, že ti za ní dala za jedna. Není zrovna lehké ho popsat. Chová se stále jinak. Hlavní problém je, že ve skutečnosti není jenom opilecký sobec.

      Vymazat
    2. Ten film se prostě nedá popsat! :D je tam hrozně moc věcí a prostě.. přesně jak píšeš, byli bychom tu bůhvíjak dlouho :D
      žejo! :D My taky berem pořád to samé :D a taky většinou píšem spolužáky, popis školy a tak.. ale když jednou za půl roku píšem velkou slohovku, můžem si vybrat ze 3 témat a jedno z nich bylo Výrazná literární postava :) mně problém dělala spíš délka - vejít se u něj do 250 slov je takřka nemožné :D

      Vymazat

Za každý komentář budu jen ráda :) Pokusím se odpovědět na všechny :)

“We read to know that we are not alone”