Harry Potter Magical Wand Cassie's lovely books: RECENZE: Mrazivý polibek

20. dubna 2013

RECENZE: Mrazivý polibek




Autor: Richelle Mead
Překlad: Katrin Chýlová
Série: Vampýrská akademie
Díl: druhý
Nakladatelství: Domino
Rok vydání: 2010
:Anotace: Rose Hathawayová se topí v problémech. Její úžasný učitel Dimitrij jako by ji přehlížel, Mason ji naopak zavaluje milostnými návrhy, které ona nechce přijmout, a navíc na akademii zaútočili smrtonosní Strigojové! Škola je plná strážců, přijíždí dokonce i Rosina matka Janine. Nic z toho však nestačí, a tak se studenti i profesoři vydávají na vánoční prázdniny do Idaha, kde snad budou v bezpečí. V luxusním horském středisku mají všechno, na co si vzpomenou. Chybí jen to nejdůležitější – jistota, že je Strigojové nenajdou a nezničí. Tři studenti se proto vydávají zpět do akademie, aby se Strigoji svedli konečný a vítězný souboj. Když se to dozví Rose, vyrazí za nimi, aby jim pomohla. Nemá ale nejmenší tušení, že se ocitla v takovém nebezpečí, jaké si do té doby ani neuměla představit. A jediným jejím ochráncem je Christian...

---
Díl, který je snad dějově a tak nějak i místem a vůbec vším, jiný než ty ostatní. Nejdříve mi připadalo, že je to jen prostě normálně skvělý díl z VA, ale pak "bum!". Nevím až tak moc proč, ale myslím, že na tom má veliký podíl hlavně ta rozdílnost a tak nějak jiná dějová linie příběhu, všechny ty začátky všeho a prostě .. je to díl, ve kterém najdete úplně všechno .. i Adriana! Ano, ano .. už se to začíná víc a víc zamotávat. Také se tam mnohem více objevují strigojové.


"They're strong, they're fast, and the kill without mercy or hesitation. They're immortal, too-which kind of makes them a bitch to destroy."

Díky tomu to bylo i více akčnější a napínavější. Samozřejmě ale nechybí humor, kterého je tam, jak v celé sérii dostatek. Plno je tam také momentů, které vám způsobí malý úsměv na tváři nebo zčervenání. Bohužel to tak není celé. Jsou tam i smutné chvíle, při kterých budete chtít tak trochu vraždit. A to doslova .. aspoň já chtěla. Nebo spíš myslela, že se rozbrečím..


"By the way, my name's Rose Hathaway. I'm seventeen years old, training to protect and kill vampires, in love with a completely unsuitable guy, and have a best friend whose weird magic could drive her crazy.

Rose je skvělá hrdinka. Moc se mi líbí. Jako samozřejmě ve všech dílech, ale nechci zase předbíhat. S Dimitrim dohromady .. měla jsem úplně ty samé pocity. Kdybych ho viděla takhle a přitom byla tam a pak ještě s ním a nemohla .. jo, trochu šifry. Nechci odhalit pointu komplikovaných vztahů. ;)

"Not into older guys, huh?" asked Adrian once we were alone.
"You're imagining things, " I said. "Clearly, my stunning beauty has clouded your mind."

A když už jsme u složitostí .. je tam Adrian. Konečně. Když byl s Rose .. no, sice Dimitriho s Rose mám nejradši, ale musíte uznat, že jsou stejně protivní a tak trochu sarkastičtí.


He choked on the smoke, caught between inhaling and laughing. "Rose Hathaway, I can't wait to see you again. If you're this charming while tired and annoyed and this gorgeous while bruised and in ski clothes, you must be devastating at your peak."
"If by ´devastating´ you mean that you should fear for your life, then yeah. You're right." I jerked open the door. "Good night, Adrian."

A aby tam bylo těch složitostí ještě víc a to nezmiňuji Masona .. Lissa a Christian. To je taky něco. Vážně v některých chvílích lituju Rose, když je v Lissině hlavě.

Kniha, no dejme tomu druhý díl z VA se mi moc zalíbil. Jak už ta vztahová dilema, tak více akčnosti a méně toho mladšího středoškolského chování. Pokud víte, co tím myslím. Je to úžasné. A podle mě, ani neexistuje věc, které by v tomhle díle bylo přehnaně a nebo nedostatek. Rovnoměrně rozdělené je tam vše. Spíš bych mohla říct .. Je tam všechno a přitom je to rovnoměrné .. jo, zní to lépe. Nic tam nechybí a ani nevadí či nepřebývá. Je to dokonalý mix všech možných příchutí. Ale co mě asi nejvíc zaujalo či překvapilo a ohromilo? Komplikované vztahy. Vím, že už to říkám snad po třicáté, ale já to myslím vážně. Ta propletenost a přitom žádná zauzlenost .. nádhera. Prostě nádhera.


Hodnocení:

2 komentáře:

Za každý komentář budu jen ráda :) Pokusím se odpovědět na všechny :)

“We read to know that we are not alone”