Harry Potter Magical Wand Cassie's lovely books: RECENZE: Polibek pro Annu

22. září 2013

RECENZE: Polibek pro Annu


Autor: Stephanie Perkins
Série:  není, ale knihy volně navazují
Díl: první
Nakladatelství: CooBoo
:Anotace: Sedmnáctiletá Anna se cítí podvedená. Její rodiče ji totiž posílají na roční studium do Francie - přes půlku planety, do neznámého prostředí, aniž by navíc uměla slůvko francouzsky. Musí tak opustit své přátele, potenciální lásku i veškerá pohodlí amerického života a začít úplně nanovo. V romantické Paříži, ve městě, které nikdy nespí, se vrhá do nových vztahů i zkušeností a odhaluje v sobě skryté vlastnosti.
Američanka rok v romantické Paříži!

- - -
Když jsem přečetla první stránku, chtěla jsem zabít autorku. To byla ta snad nejhorší první strana vůbec. Hrdinka mi byla velmi nesympatická. Chtěla jsem knihu zavřít. Ale dala jsem tomu šanci. Přece tak dobrá nemůže být bezdůvodně. A tak jsem začala číst dál s tím, že pokud to bude takové i v druhé kapitole.. okamžitě zavírám. Naštěstí to byly jen tři strany. Teď, když se zpátky podívám na první stranu, už mi tolik nevadí. Ne, že by byla najednou úžasná, ale už není tak hrozná. Je jen průměrná. A za to může hlavně vědění, jak je v dalších kapitolách tahle kniha dobrá. 

Svěží.

Slovo, kterým bych to popsala. Slovo tak výstižné.


 Je to jako dívat se na film. Nemyslím ten typ, kdy čtete a v hlavě se vám příběh promítá. Mám na mysli to, když příběh není film. Ale když je film v něm. Celé je to kouzelné. A samozřejmě - sladké. Jednoduše řečeno, normální YA romance. Ale když je to obyčejné, proč je to tak populární? Je to neobyčejně napsané. Autorčin styl psaní se mi hodně líbil. Byl sladký, roztomilý, trochu naivní, vtipný a nadpřirozený. A to vše v románu pro teenagery. Umíte si to představit? Ani se nepokoušejte. Tu knihu si musíte přečíst. Jiná možnost ani neexistuje. Nepřichází v úvahu.

Je to něco nepopsatelného. .. není to jen nudný román bez akce. Je to jako byste smíchali jakékoli možné fantasy a dali pryč nadpřirozeno. Polibek pro Annu je mix snad všeho. Cokoli v knize hledáte, to tam najdete. Chcete drama, lásku, akci, napětí? Máte to mít. A když pustíte uzdu své fantasii, dočkáte se i hororu nebo thrilleru. Zase se ale nedá říct, že bych z knihy byla odvázaná. Líbila se mi. A hodně. Ale nebyla to kniha bez chyb. Sem tam jsem se musela pozastavit nad chováním některých postav nebo děje. Byly tam i ty trapné momenty, kdy jsem si říkala, co to proboha je? Ale i ty, které byly jako, konečně jsou spolu! Po kterých následovalo .., co to dělá? Proč to zase kazí? Cosi to pořád vymýšlejí? Já se z toho snad zblázním ..

Anna se mi zpočátku moc nezamlouvala. Pak se to ovšem otočilo jako vždy. Anna Oliphant / "Banana Elefant" je ten typ člověka, kterého jen tak nedokážete zařadit do jednotlivé složky. Patří všude. Má ráda filmy a chtěla by se stát filmovou kritičkou. (Kino scén je tam opravdu hodně).  Neumí francouzsky a o Francii toho moc neví.
Étienne .. je prostě Étienne. Zkuste si představit toho nejméně reálného člověka, vynásobte dvěma, přičtěte milión a abrakadabra, máte Étienna St. Claira. Je malý, vtipný a neuvěřitelně sexy. A má britský přízvuk! Někdy mu hrčí R. Bojí se výšek, dává dárky a nemá rád ani trochu změny. Spolu se seznámili, když Anna nastoupila na Internátní školu ve Francii. A kde jinde, než na chodbě u jejího pokoje? Hned od začátku spolu nebyli. A ani se moc výrazná romance mezi nimi neodehrávala. To začalo až po pár kapitolách. Nebylo to žádné - ty jsi úžasný, já tě miluji - láska na první pohled. To se mi na tom líbilo. Šlo se na to mnohem pomaleji. Až do konce nebylo možné vědět, jak to doopravdy skončí. Jestli budou spolu a nebo ne. Pokaždé jsem si říkala, že přece musí být. Jinak to není ani možné. A pokaždé mě autorka zmátla. Nikdy jsem nebyla doopravdy jistá, jak na tom jsou. Hlavně tomu nepomáhal fakt, že St. Clair měl holku, Annina kamarádka Mer ho měla ráda a Anna měla "kluka".

A teď něco délicieux na závěr. Říká vám něco jméno Isla Martinová? Ne? Tak se soustřeďte na Isla .. už víte? A právě tato osoba byla v téhle knize. Jakmile jsem to jméno spatřila nemohla jsem se málem odtrhnout od stránky. Nevím jistě, jestli je to ona. I když .. jméno Isla není zrovna populární a povaha taky sedí. Dávám tomu tak 99%, že je. Přece jen .. všechny knihy jsou nějak záhadně propojené.



Hodnocení: 
         

2 komentáře:

  1. Toto sa chystám už niekedy čítať, každý to tak vychvaľuje 8D

    OdpovědětVymazat

Za každý komentář budu jen ráda :) Pokusím se odpovědět na všechny :)

“We read to know that we are not alone”